Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Rokkia graniittisydämellä

Musiikki

 Granite Heart pääsiäissunnuntain Tukea krainaan -konsertissa Vuorikadun Circuksessa. Vasemmalta Harri Korhonen, Daniel Gelencser, Marko Korhonen, Aliisa Kairtamo ja Arto Korhonen

Granite Heart on vuonna 2016 perustettu savolaisbändi, jonka musiikissa sykkii klassisen hard rockin iskevyys ja juurevan southern-rockin sielukkuus. Korhos-painotteisen äijäkatraan keulilla laulaa nyt rocklady Aliisa Kairtamo.

Viime kesän Kuopiorockin Puistolavan lauantaikattauksessa nautittiin paikallisesta osaamisesta. Granite Heart vakuutti tanakalla, perinteisen hard rockin arvoihin tukeutuvalla soitollaan ja aurinkoisessa kesäillassa tunnelma oli korkealla. Ennen tuota keikkaa ja sen jälkeen on ehtinyt kuitenkin tapahtua paljon. Kuusi vuotta sitten perustetun bändin rumpali Marko Korhonen kertoo bändin tarinan.
– Soitin basistimme Daniel Gelencserin kanssa Koistisen Imen ZZ Top -coverbändissä. Sen loputtua kysyin veljeäni Artoa mukaan kitaristiksi. Airaksisen Pete (Mäyräkoira, Messiah Paratroops) löytyi toiseen kitaraan ja muusikoiden netin kautta ensimmäinen laulajamme Aapo Kankkunen. Ensin bändin nimi oli The Hard Rock Project ja luonnollisesti aloitettiin hard rock- ja heavy-covereilla. Kun päässä alkoi muhia ajatus oman musiikin säveltämisestä, päätettiin muuttaa bändin nimeksi Granite Heart, Marko muistelee.

Kolme Korhosta

Bändi ehti soittaa yhden keikan alkuperäisellä kokoonpanolla, jonka jälkeen Pete joutui jäämään pois porukasta ajan puutteen vuoksi. Korhosen veljeksillä ei kuitenkaan ollut hätää, kolmas veljes Harri sattuu hänkin olemaan kitaristi, joka sujahti ryhmään luontevasti.
– Veljesporukalla haastetta löytyy ja kipinät sinkoilevat välillä. Tunnemme toisemme läpikotaisin, joten myös sopu ja kompromissi asioihin löytyy helposti. Biisien teossa keskusteleminen on helppoa ja ehdotukset biisien kulun suhteen onnistuvat melko lailla saumattomasti, Arto Korhonen arvioi veljesbändin haasteita.
Kun miehistö alkoi olla koossa, vauhti tyssäsi alkuunsa. Vuoden 2020 alussa iski korona ja keikkakalenteri tyhjeni kertalaakista. Samalla myös Aapo päätti jäädä pois bändistä.
Forsströmin Erik löytyi mikrofonin varteen Siilinjärveltä ja ehti olla mukana noin vuoden ja yhden KuopioRockin keikan ajan. Myös Erikillä oli monta rautaa tulessa ja hän joutui lopettamaan syksyllä 2021. Uusi laulaja löytyi pian kuin onnen kaupalla. Aliisa oli muuttanut Tampereelta Varpaisjärvelle keväällä 2021 ja lauloi Tampereella vaikuttavassa Napalm Kitten -metallibändissä. Meillä on treenikämppä Varpaisjärvellä, joten aika monta mutkaa suoristui samalla. Myös bändin kokonaissoundi parani mielestäni huimasti. Tällä hetkellä kaikki palikat tuntuvat olevan oikeilla paikoillaan, Marko linjaa.

Uusi solisti

Aliisa Kairtamo etsi alun perin Pohjois-Savosta akustista trubaduuriprojektia coverkeikkoja varten. Granite Heartin rumpali Marko bongasi Aliisan ilmoituksen Muusikoiden.netissä ja laittoi sähköpostia, että heillä ei nyt ole ihan akustista trubaduuriprojektia tarjota, mutta rock-bändissä olisi laulajalle paikka avoinna. Bändi jopa treenasi samalla kylällä, minne Aliisa oli muuttanut. Koelaulutreeneistä jäi molemmille puolille hyvä fiilis. Jo toisten treenien jälkeen Korhoset ja Celencser ilmoittivat, että he ottaisivat Aliisan mielellään vakituiseksi solistiksi Granite Heartiin.
– Ja minähän intoa puhkuen suostuin! Hyvin olen bändiin istunut ja nopeasti löytyi yhteinen sävel kaikin puolin. Asioista on helppo keskustella ja kaikilla on samanlainen tahto puskea bändiä eteenpäin. Luulen, että tästä kun vielä päästään enemmän keikkailemaan ja touhuamaan porukassa, se näkyy varmasti myös lavalla ulospäin! On myös todella helppoa nauttia olostaan ja keskittyä vain omaan tekemiseensä, kun on noin järjettömän taitava soittajaporukka ympärillä, Aliisa kertoo.

Musa aina mukana

Aliisa kertoo musiikkimakunsa olleen lapsesta asti todella laaja. Hard rock oli hänelle väylä metallimusiikkiin. Ensimmäisinä raskaamman musiikin kuunteluvuosina soittolistoilla pyörivät kaikki 80-luvun klassikkorokkibändit AC/DC:stä Iron Maideniin ja Scorpionsiin.
– Olen syntynyt Toton soidessa taustalla. Äitini joskus varhaisteininä totesi mun musiikin luukutusta huoneessani kuunneltuaan, että kuuntelen ihan samoja bändejä kuin enoni aikoinaan nuorena miehenä silloin 80 – 90-luvulla. Myöhemmin aikuisiällä musiikkimakuni on edelleen laajentunut. Roots- ja blues-rockin maailmaan olen eksynyt paremmin viimeisten viiden vuoden aikana ja ihailen kovasti kyseisen genren sielukkuutta, melodisuutta ja rytmikkyyttä. Se tempaa mukaansa kenet tahansa, kuunteleepa melkein mitä tahansa musiikkia normaalisti. Kyseinen genre pitää myös yllä perinteistä musiikkimaailman soittimien käyttöä ja muun muassa steel -kitarassa on vaan sitä jotain, Aliisa taustoittaa.

Jalat maassa eteenpäin

Kitaristi Arto Korhonen kertoo, että live-keikat ovat todella tärkeitä, motivaatio ja varmuus kasvaa yleisön vuorovaikutuksen ansiosta. Myös positiivinen palaute on antanut antaa uskoa omaan tekemiseen.
– Esimerkiksi viime kesän Kuopiorockin keikka oli yhtä hymyä, kun pääsimme soittamaan pitkästä aikaa ja vielä isolle lavalle. Siinä ei muistanut edes jännittää. Myös tuplakeikat pääsiäisviikonloppuna Kaivurissa ja The Circuksessa antoivat semmoista adrenaliinipiikkiä, että jaksoi odottaa seuraavaa keikkaa, Arto kommentoi ja katsoo tulevaisuuteen realistisesti mutta toiveikkaasti.
– Nykyajan musiikkibisneksessä on aina haasteita saada nimeä ja kuuluvuutta, biisithän meillä on helkutin hyviä ja loistava laulaja keulalla. Toivottavasti meidät kuullaan ja saataisiin sopparia johonkin suuntaan. Tähän kesään mahtuu paitsi keikkoja myös syksyllä ilmestyvän, seitsemän omaa biisiä sisältävä esikois-EP:mme viimeistely, Arto paljastaa.


Aliisa Kairtamo ja Arto Korhonen.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.