Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Siilifolk soi meejän iänellä

Tapahtumat

Okra Playgroundin rautaiset ammattilaiset tarjoilevat uudempaa kansanmusiikkia torstaina.

Siilifolk on vakiinnuttanut asemansa itäisen Suomen suurimpana kansantaidetapahtumana. Kolmatta vuotta festivaalin tuottajina toimivat Anna ja Antti Janka-Murros ovat terävöittäneet festivaalin fokusta kansanmusiikkiin ja folkiin.
Kansanmusiikki on yllättävän monipuolinen genre. Mukaan mahtuu niin haitarinsoittoa, ikivihreää iskelmää kuin konemusiikin vivahteitakin. Jälkimmäisistä vastaa torstai-iltana esiintyvä elektrofolkyhtye Okra Playground, jota on luonnehdittu seuraavaksi Värttinäksi.
– Monipuolisuus perustuu siihen, että kansanmusiikki pohjaa kulttuuriin ja muuttuu sen mukana. Siilifolkissa kansanmusiikkiin on helppo tutustua ja päiväohjelma on tänäkin vuonna kaikille ilmainen, Janka-Murrokset kertovat.

Tuttu runko

Ohjelmistossa on mukana festivaalikävijöille tuttuja elementtejä. Tiistaina on perinteinen perhepäivä, jolloin luvassa on puuhaa, nähtävää ja kuultavaa lapsille. Vetonaula on ratkiriemukas Mimmit-duo.
Torstaipäivänä pääteltassa on monen odottama kansanlaulukirkko ja keskiviikkoiltana harmonikkakonsertti, jota tänä vuonna saapuu tähdittämään valkovenäläinen harmonikkavirtuoosi Anatoly Taran.
Perjantaina festivaaleilla on totuttuun tapaan tanssin aika. Tänä vuonna tansseja tahdittaa iki-ihana Dallapé-orkesteri.
Jatkoa saa myös suosittu Pelimannin penkki, jossa pelimanni- ja lauluryhmät voivat esiintyä vapaasti. Festivaalialueella on lupa yhteissoittoonkin, kunhan ei häiritse lavalla esiintyjiä.
– Yhteissoitto kuuluu festivaalitunnelmaan ja kertoo siitä, että me kaikki ollaan samaa porukkaa, Anna Janka-Murros sanoo.
Uuden elementin ohjelmistoon tuo yhteistyö festivaalialueen kyljessä sijaitsevan ravintola Pankon kanssa. Pankossa järjestetään lauantainen päätösklubi ja lisäksi pienempiä akustisia esityksiä pitkin viikkoa.

Savolaiset esillä

Savolaiset kansanmusiikin taitajat ovat aina olleet näkyvä osa Siilifolkia, mutta tänä vuonna maakunnan perinnemusiikki ja omat tekijät saavat erityishuomiota.
Ensimmäisenä festivaali-iltana päälavalla nähdään Antti Heikkisen käsikirjoittama Savolainen kavalkadi, joka kuljettaa yleisöä maakunnan perinnemusiikin mukana 1800- ja 1900-lukujen taitteesta aina 1970-luvulle saakka. Samana iltana esiintyy myös alueen ainoa kansanmusiikin ammattilaisyhtye Etiäinen.
Tiistai-iltana Siilinjärven kirkossa esitetään Savolainen messu, joka on Antti Janka-Murroksen säveltämä suurteos.
– Savolainen messu on kansanmusiikin lähtökohdista tehty täysimittainen kirkkomusiikkiteos, josta puolet on uutta sävellettyä materiaalia ja puolet vanhoja savolaisia perinnesävelmiä, Antti Janka-Murros kertoo.
Viikon mittaan kuullaan myös monia muita savolaisia kansanmusiikin taitajia. Esimerkiksi keskiviikkona lavalle nousee varkautelainen ukuleleyhtye Ukevox ja torstaina on vuorossa Savon pelimannien, Kaustisen pelimannien ja Tallari-yhtyeen yhteiskonsertin vuoro.

www.siilinjarvi.fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.