Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Skeittauksen uusi aalto

Henkilöt, Ihmiset ja ilmiöt

Monen ikäiset innostuvat nyt skeittaamisesta. Yksi heistä on kuopiolainen Maiju Kemppainen, joka hyppäsi rullien päälle aikuisiällä.

Aikuisiällä ei ole ollenkaan liian myöhäistä aloittaa uutta lajia. Sen todistaa erityisopettaja Maiju Kemppainen, joka aloitti skeittaamisen 30-vuotiaana.

Kemppaisella on laskettelu- ja lumilautailutausta, mutta siitä huolimatta kynnys skeittaamiseen tuntui korkealta. Lopulta hän innostui kokeilemaan lajia skeittaavan puolisonsa kannustamana.
- Lautailutaustasta on ehdottomasti hyötyä tasapainon pitämisessä, ja aluksi kehityin nopeasti, jopa liiankin nopeasti. Aloin kokeilla vaikeampia temppuja liian äkkiä ja siitä on muistona murtunut kyynärpää, hän kertoo.
Juuri mahdollisuus nopeaan kehittymiseen tekee kuitenkin skeittauksesta Kemppaisen mukaan palkitsevan harrastuksen.
- Lajissa on paljon pieniä juttuja, joita voi opetella ja oppia ja se tekee lajista koukuttavaa. Toisaalta skeittauksessa riittää myös haastetta, joten vain taivas on rajana itsensä kehittämisessä.
Kyynärpään lisäksi Kemppainen on säästynyt suuremmitta vammoitta. Enemmän harjoittelusta on ollut hyötyä kuin haittaa.
- Fyysisyytensä ansiosta skeittaaminen käy treenistä ja se on myös kehittänyt tasapainoani. Huomasin hyödyt kropassa selvästi esimerkiksi raskauden aikana. Liikkuminen ison mahan kanssa oli helppoa.

Suvaitsevaisuutta ja yhteisöllisyyttä

Fyysisyyden lisäksi Kemppaista viehättää skeittaamiselle ominainen suvaitsevaisuus ja hyvä ilmapiiri. Samassa skeittiparkissa ovat laudan päällä usein yhtä aikaa niin pienet lapset kuin keski-ikäiset harrastajat. Kaikki ovat yhtä tervetulleita ja pienemmät autetaan lajissa alkuun.
- Skeittaus on kaikista tietämistäni lajeista suvaitsevaisin. Tällainen keski-ikäistyvä nainenkin on otettu positiivisesti vastaan vanhempien skeittaajien toimesta. Yhteisöllisyyden kokemus on hienoa.
Maiju Kemppainen toimii aktiivisesti myös Kuopion rullalautailijat ry:ssä. Savilahden skeittiparkki purettiin moottoritien rampin tieltä, mutta uusi parkki valmistuu syksyllä Lippumäkeen.
- Ennen kaikkea yhdistyksen puheenjohtaja Antti Lampinen teki paljon töitä sen eteen, että päätös uuden skeittauspaikan rakentamisesta saatiin. Tämä on harrastajille todella tärkeä asia.

Tytöt skeittamaan!

Kunnolliset harrastusolosuhteet tulevat tarpeeseen, sillä viime vuosina skeittauksen suosio on kasvanut suuresti. Vaikka mielikuva pikkupoikien lajista istuu sitkeässä, on harrastajakunta todellisuudessa monipuolinen. Monet 90-luvulla skeitanneet ovat nyt palanneet lajin pariin ja moni vanhempi innostuu skeittaamisesta myös jälkikasvunsa innostamana. Myös tyttöjen ja naisten määrät ovat kasvussa.
- Kun aloitin skeittaamisen viisi vuotta sitten, meitä oli useimmiten vuorolla vain kaksi naista. Nyt Kuopion skeittihallissa tyttöjen vuorolla skeittaa jo reilusti yli kymmenen tyttöä ja naista.
Kemppainen kannustaakin tyttöjä rohkeasti skeittauksen pariin.
- Itsellä oma ikä ja työ erityisopettajana vaikuttaa siihen, että osaan olla itselleni armollinen, eikä mahdollinen mokaaminen nolota. Mutta varsinkin nuoret tytöt ajattelevat usein, että esimerkiksi parkille ei voi tulla, ellei ole tarpeeksi hyvä. Siksi tyttöjen oma vuoro onkin tarpeen. Toisten taitojen arvostelu ei kuitenkaan kuulu skeittauskulttuuriin. Päinvastoin, on vain hienoa, että skeittaamaan tulee uusia harrastajia ja myös tyttöjä. Jokainen saa skeitata parkilla oman taitotasonsa mukaisesti, kokeneemmat osaavat kyllä ottaa vasta-alkajat huomioon.

Aloittaminen helppoa

Lajista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Kuopion rullalautailijoihin. Kuopion Skeittihallissa järjestetään aloittelijoiden vuoroja ja yhdistykseltä voi myös lainata lautaa ja kypärää. Aloittamiseen ei siis välttämättä tarvita omia suojia suurempia hankintoja. Jos taas haluaa lähteä lautakaupoille, kannattaa konsultoida alan erikoisliikkeitä, joissa osataan suositella kyseiselle henkilölle oikeanlaisia välineitä.
Parhaassa tapauksessa skeittaamisesta tulee intohimo, jota jaksaa tehdä vaikka kuinka pitkään.
- Mielestäni kaikessa harrastamisessa on tärkeää löytää sellainen laji, joka on niin mukavaa, että sitä haluaa tehdä tunnista toiseen. Minulle skeittaus on juuri sitä, Kemppainen päättää.

Lautailutaustasta oli Kemppaiselle hyötyä lajia aloittaessa. Haastetta kuitenkin riittää ja se on yksi lajin parhaista puolista.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.