Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Soitinrakentaja palauttaa äänen soittimeen

Henkilöt

Katsotaanpas onko kaula suora…

Soitinrakentajan työverstaalla Julkulassa akustiset kitarat, mandoliinit, ukulelet, ja monet muut kielisoittimet ovat saaneet takaisin jo kadonneeksi luullun äänensä tai soitettavuutensa. Herkkäkorvainen herrasmies on soitinten erikoislääkäri, toivottomat tapaukset ovat vastaanotolla harvinaisia poikkeuksia.

Aaro Leinosen tie soitinrakentajaksi on kulkenut pienen mutkan kautta. Leinosen alkuperäinen ammatti on taidekaivertaja, mutta sairastuminen pakotti vaihtamaan ammattia. Aaro valmistui Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta soitinrakennuksen artesaaniksi keväällä 2005. Aaro soittaa itsekin mielellään ja työskentelyn taustalla soi omaa korvaa miellyttävä, rauhallinen musiikki. Seinillä ja pöydillä on kymmenittäin valmiita ja työn alla olevia soittimia.

Säilytä soitinta oikein

Aaro on erikoistunut akustisiin kielisoittimiin, joilla on omat tyyppivikansa.
– Tavallinen vika löytyy satulasta tai tallasta. Myös nauhoissa riittää hiomista ja huoltoa, toki myös virityskoneistoja korjataan ja vaihdetaan. Jotkut soittimet ovat herkempiä rikkoutumaan kuin toiset, mutta pääsyy soittimen kestoon tai kestämättömyyteen on kuitenkin siinä, kuinka herkkää instrumenttia kohdellaan. Asianmukainen säilytys ja esimerkiksi kuivassa huoneilmassa käytettävä ilmankostutin auttavat paljon, kunnon laukku on toki itsestäänselvyys.

Kysy ennen kuin korjaat

Ani harvoin Aaro joutuu nostamaan kätensä pystyyn, pajalle tuodusta pärekasasta ei enää soitinta tule. Yleisin lopullisen tuhon syy on hieman yllättävä.
– Soittimen korjaamisessa hyväntahtoinen amatööri voi saada aikaan korjaamatonta tuhoa. Silloin tällöin korjattavaksi tulee soittimia, jotka olisi saatu hyvään kuntoon alkuperäisen vian korjaamisella, mutta väärin tehty omatoimikorjaus estää sen. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia, yleisimmät korjauskohteet ovat helpompia ja asiakas saa pajalta takaisin kauniisti soivan instrumentin, Aaro Leinonen pohtii.

Viulun korjauksen lähtötilanne.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.