Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tänä kesänä on VUOSI 85

Tapahtumat

”Nimeni on Ruma Ruba Korpela, turpiin vedän kaikkia” lauletaan Ruban nimikkokappaleessa. Vuonna 85 -näytelmässä rooliin eläytyy ex-nyrkkeilijä Juho Haapoja.

Kesällä 2019 Rauhalahti Teatterissa radiossa soi suomirokki ja Savon Sellun miesten mielessä pyörivät vaihtelevasti jalkapallo ja naiset. Suomen suosituinta musikaalia esitettiin aikoinaan Tampereen Työväen Teatterissa kaikkiaan 373 näytöstä. Nyt on savolaisen remixin vuoro.

Mittava, mauton ja mahtipontinen. Näillä sanoilla kuvaillaan Vuonna 85 -suurmusikaalia, jota ohjaaja Ismo Apell luonnehtii myös isoimmaksi ja musikaalisesti vaikeimmaksi hänen tähänastisista ohjausprojekteistaan. Tarinaan kuuluvat olennaisena osana Manserockin helmet ja kaikkiaan esityksen aikana kuullaan yli kolmeakymmentä ikivihreää kappaletta Juice Leskiseltä, Eppu Normaalilta ja Popedalta.
Vaikka musiikki tulee Tampereelta, saa tarina savolaisen ympäristön. Päähenkilöt työskentelevät Savon Sellulla ja Tapparan mieskin muuttuu KuPsin mieheksi (Jamppa Kääriäinen). Apell uskoo, että musikaali taipuu helposti savolaiseen sielunmaisemaan sopivaksi.
– Tarina kertoo jätkistä, jotka ovat jämähtäneitä nuoruuteensa, joka meni jo. Samanlaisia hahmoja löytyy ihan joka puolelta Suomea, ja samoja kappaleita on kuunneltu auton takapenkillä niin täällä kuin Tampereella. Hahmot ovat todella hienoja, herkkiä ja elämänmakuisia. Tämä esitys koskettaa ja naurattaa yhtä aikaa.

Hevimiehestä musikaalitähdeksi

Lavalla nähdään Tuotantotalo Turpatallin aiemmista produktioista tuttuja tähtiä, mutta myös yllätysnimiä. Esimerkiksi Turmiolan Tommia esittävä Tuomas Koponen astuu ensimmäistä kertaa musikaalitähden saappaisiin. Metallibändi Verjnuarmussa Puijon Perkele -nimellä esiintynyt muusikko suhtautuu uusiin haasteisiin luottavaisesti.
– Toki jännittää, mutta olen intoa täynnä kuin ilmapallo. Lavalla on tullut oltua paljon, mutta näytteleminen on uusi aluevaltaus. Uskon siihen, että kaikki menee hyvin. Jo ensimmäisessä tapaamisessa huomasin, että meillä on todella hyvä porukka kasassa, kaikkien kanssa tullaan varmasti toimeen.
Sekä näyttelijä että ohjaaja uskovat, että Koponen löytää samaistumispintaa rakkaushuolien kanssa painivan suomalaismiehen rooliin.
– Teen vain niin kuin Ismo sanoo, Koponen luonnehtii strategiaansa.

Kovat nyrkit käyttöön

Yksi ensikertalaisista on myös nyrkkeilijä Juho Haapoja, joka esiintyy herkän, mutta kovanyrkkisen Ruma Ruba Korpelan roolissa. Aktiiviurallaan muun muassa Suomen ja Euroopan mestaruudet voittaneelta, Häjy-nimellä tutuksi tulleelta mieheltä löytyy uskottavuutta rooliin niin fyysisesti kuin henkisesti. Isojen yleisöjen edessä esiintymään tottunut pohjalainen ei ota esiintymisestä paineita, vaikka edellinen näytelmärooli on kouluvuosilta.
– Suhtaudun näyttelemiseen samalla tavalla kuin urheiluun, täysillä mennään. Kun jotain lähdetään tekemään, niin homma hoidetaan kunnialla maaliin asti. Kesällä sitten nähdään, kuinka äijälle käy, mies miettii.
Jyrki Boy -nimistä portsaria esittävä Sakari Kuosmanen ei paljon esittelyjä kaipaa, onhan takana savolaisittain ainutlaatuinen ura niin muusikkona kuin näyttelijänä. Myös Kuosmasen odotukset ovat korkealla.
– Eniten odotan teatterissa esiintymistä. Teatteri on tuttua, mutta siitä on aikaa, kun olen ollut lavalla. Mielenkiintoista nähdä, kuinka isosti lavalla voi näytellä elokuviin verrattuna.
Kuosmanen pääsi itse vaikuttamaan roolinsa valintaan.
– Kyllä Jyrki Boyn kaltainen, hieman infantiili portsari on roolina minulle luonteenomainen ja tuttu, siis elokuvista, hän velmuilee.
Aikoinaan Grand Slamissakin soittanut Kuosmanen odottaa innoissaan myös musiikkiosuuksia.
– Biisit ovat hienoja, ja aina uudet sukupolvet rakastuvat niihin. Niin tapahtuu varmasti tulevanakin kesänä.

Hyvällä asialla

Rauhalahti ja Koljonvirta Teatterit ovat vuosittain luovuttaneet merkittäviä summia lipputuloista hyväntekeväisyyteen. Niin myös tänä vuonna. Jokaisesta lipusta menee euro myöhemmin julkistettavaan kohteeseen.
– Tavoitteemme on kerätä molemmissa teattereissa 25 000 – 30 000 euroa hyväntekeväisyyteen. Tervetuloa viihtymään spektaakkelin parissa ja tekemään samalla hyvää, Apell toivottaa.

Osa Vuonna 85 -musikaalin tähtikaartia esittäytyi helmikuussa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Kuvassa vasemmalta Tuomas Koponen (Tommi Turmiola), Marja-Liisa Kuosmanen (Delilah), Iitu Apell-Nevalainen (Karoliina), ohjaaja Ismo Apell, Kalle Pakarinen (Palle), Harri Husso (Iso G) ja Jamppa Kääriäinen (KuPsin mies). Edessä tuottaja Iidaliina Apell.
p
Tuotantotalo Turpatalli
Rauhalahti Teatteri

Rauhankatu 3, 70780 Kuopio
Iidaliina Apell 040 562 6206
Lipumyynti:
www.lipputoimisto.fi
www.ticketmaster.fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.