Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tartu klassikkoon!

Muut

Vaikka useimmat tuntevat kirjallisuuden klassikot ainakin nimeltä, kynnys tarttua jyhkeisiin merkkiteoksiin voi olla suuri. Klassikoita on kuitenkin monenlaisia, kaikki eivät ole pölyisiä ja raskassoutuisia tiiliskiviä. Olipa kirja ohut tai paksu, kerronnaltaan kepeä tai raskas, klassikkoasema ei ole syntynyt aivan sattumalta. Kannattaa siis tutustua erilaisiin teoksiin. Näiden vinkkien avulla pääset aloittamaan tutkimusmatkan klassikkojen maailmaan!

Helpot ja nopeat:

Romantiikan nälkään
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo (1813)
Vaikka Austenin rakastetuimmalla klassikolla on ikää jo yli 200 vuotta, se ihastuttaa aina uusia sukupolvia. Austen kirjoittaa nokkelasti ja terävästi, teksti on helppo- ja nopealukuista. Kirjailijan luomat henkilöhahmot kuvataan vähintään yhtä viihdyttävästi kuin niin ikään klassikkoasemaan nousseessa BBC:n televisiosarjassa.

Yhteiskunnallinen merkkiteos
William Golding: Kärpästen herra (1954)
Tätä romaania luetaan yliopistojen yhteiskuntatieteellisissä tiedekunnissa oppikirjana, eikä ihme. Teos kertoo autiolle saarelle haaksirikkoutuvasta poikaluokasta. Kun apua ei kuulu, joutuvat pojat järjestymään, luomaan yhteisön ja omat sääntönsä. Kaikki eivät kuitenkaan halua näitä sääntöjä noudattaa. Golding luo tarkkanäköisen, muttei kovinkaan kaunista kuvaa ihmisen perusluonteesta.

Turmiollista 1800-lukua
Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva (1890)
Oscar Wildea pidettiin aikansa rappiollisuuden ilmentymänä, istuipa mies vankilassakin. 2010-luvulla hänen tekstinsä eivät tunnu enää erityisen turmiollisilta. Sen sijaan Dorian Grayn muotokuva on mielenkiintoinen psykologinen ja moraalisesti kantaaottava teos miehestä, joka ei halua menettää komeuttaan. Sanoma on hyvinkin ajankohtainen aikana, jolloin ikuista nuoruutta ihannoidaan enemmän kuin ehkä koskaan.

Klassikko kuopiolaiseen tapaan
Minna Canth: Köyhää kansaa (1886)
Klassikoille on tunnusomaista, että niiden sanoma ei ikäänny. Tämä pitää erityisen hyvin paikkansa Minna Canthin kohdalla, jonka yhteiskunnalliset kannanotot voisivat olla suoraan tästä päivästä. Oman suurnaisemme yksi vaikuttavimmista teoksista kuvaa kuopiolaista Holpaisen perhettä, jonka isä on työtön ja äiti uupuu ja masentuu.

Haastavammat tiiliskivet

Suomi 100 vuotta
Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla (1959 – 1962)
Trilogia on sivumääräisesti suurehko luku-urakka, mutta kerronnaltaan teokset eivät ole ollenkaan raskaita. Pentinkulman asukkaiden tunteminen kuuluu yleissivistykseen, niin voimakkaasti teos on vaikuttanut suomalaiseen historiakäsitykseen. Kirjabloggaajat äänestivät teoksen vuonna 2013 kaikkien aikojen parhaaksi kirjaksi.

Seikkailun ystäville
Alexandre Dumas: Monte Criston Kreivi (1844)
Jos pitää historiallisista romaaneista ja seikkailukertomuksista on Monte Criston kreivi juuri oikea klassikkoteos. Edmont Dantesin kostoretkestä ja huimista seikkailuista kertovassa teoksessa riittää uskomattomia käänteitä.

Venäläinen klassikko
Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan (1967)
Venäläisissä klassikoissa riittäisi valinnanvaraa. Perinteisten Dostojevskin, Tolstoin tai Gogolin lisäksi kannattaa tutustua myöhempien aikojen venäläiseen klassikkoon. Teos kirjoitettiin maailmansotien välissä, mutta se sensuroitiin ja julkaistiin ensimmäisen kerran vasta 1960-luvulla. Satiiri kuvaa neuvostoyhteiskuntaa ja kertoo Mestarin ja Margaritan rakkaustarinan. Teos on usean päällekkäisen tason johdosta haastava luettava, mutta toisaalta myös hauska ja viihdyttävä romaani.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.