Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tartu teknologiaan

Koulutus

Satu Marjo (takana vas.), Jenni Toivanen, Meiju Eskelinen (edessä vas.) ja Kaija Sääski kipusivat Junttanin paalutuskoneen kyytiin näyttämään, että tekniikan alalla on paikkoja jokaiselle. Savon ammattiopisto ja Savonia järjestävät syksyisin
#tyttöjentekno-tapahtuman, jossa alan mahdollisuuksiin voivat tutustua niin tytöt kuin opettajat ja vanhemmatkin.

Teknologia-ala tarjoaa yllättävän paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Teknologia-ala tarvitsee yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä. Ala on pysynyt sitkeästi miesten kenttänä: vain viidennes alan työntekijöistä on naisia ja koulutusohjelmissakin naiset ovat yhä vähemmistö. Lähivuosien osaajapulaa paikkaamaan halutaan naisia. Teknologia-ala on hyvä vaihtoehto myös alanvaihtajille.
Työelämän sukupuolittumisen taustalla ovat pinttyneet asenteet ja tiedon puute, jotka lähtevät jo kotikasvatuksesta. Teknologia-ala ei ole haasteen kanssa yksin, sillä vastaavan kysymyksen kanssa painii esimerkiksi hoiva-ala, jonne kaivataan miehiä.
Savonia-ammattikorkeakoulu pyrkii avartamaan parkkiintuneita käsityksiä. Koulutusvastuujohtaja Kaija Sääski sanoo, että on tärkeää luoda uusia mahdollisuuksia erityyppisille ihmisille.
– Keskeinen tehtävämme on uudistaa työelämää. Haluamme lisätä tietoisuutta ja valmentaa tulevaisuuden osaajia ajattelemaan niin, että työpaikoille tarvitaan eri-ikäisiä ihmisiä, miehiä ja naisia, Sääski kertoo.

Monia mahdollisuuksia

Kone- ja metalliteollisuus on iso teknologia-alan työllistäjä. Mielikuvan perinteisestä metallipajasta voi heittää romukoppaan, sillä arkityössä käytetään hyvinkin modernia automaatiotekniikkaa.
Teknologia on toki paljon muutakin. Se voi viedä esimerkiksi mobiilisovellusten tai hoivarobottien kehittämisen tai vaikkapa ilmastokysymyksiin liittyvän ongelmanratkaisun pariin.
Savonian tutkimuspäällikkö Jenni Toivasen mukaan alalla tarvitaan monialaista osaamista. Eduksi ovat muun muassa yhteistyökyky, reagointiherkkyys, luovuus ja innovatiivisuus. Kansainvälisessä työympäristössä kielitaito on myös tärkeä.
Alalle voi tulla niin toisen asteen kuin korkeakoulunkin kautta. Tehtäviä löytyy suorittavan tason työstä tutkimus- ja kehittämistyöhön, johtamiseen, myyntiin ja markkinointiin. Samalla peruskoulutuksella voi ohjautua hyvin erityyppisiin työtehtäviin.
Operatiivinen johtaja Satu Marjo Junttan Oy:ltä muistuttaa, että henkilön omat mielenkiinnon kohteet ja persoonallisuus ohjaavat lopulta sitä, millainen urapolku tulee olemaan. Tärkeintä on, että nuoret ylipäänsä tunnistavat alan tarjoamat mahdollisuudet ja tulevat alalle.
Toivaselle ja Marjolle teknologia-ala on ollut itsestään selvä valinta. He ovat pienestä pitäen olleet kiinnostuneita luonnontieteistä, matemaattisista aineista ja teknisten ongelmien ratkomisesta.
Samat kokemukset jakaa Savon ammattiopistossa toista vuotta levyseppähitsaajaksi opiskeleva Meiju Eskelinen. Maatilan tyttönä hän on touhunnut lapsesta saakka koneiden äärellä, rakennellut paljon ja siitä kasvanut alalle.
– Kun joku on mennyt rikki, en ole pyytänyt apua vaan korjannut sen itse. Tästä olen saanut onnistumisen fiiliksiä. Yläkoulussa valitsin teknisen työn ja luonnollista oli myös lähteä opiskelemaan alalle.

Merkityksellistä työtä

Toivanen ja Marjo ovat viihtyneet teknologia-alalla hyvin ja saaneet käyttää omia vahvuuksiaan monipuolisesti. Molemmat pitävät erityisesti siitä, että työssä on mahdollista kehittää itseään jatkuvasti.
– Työskentely alalla perustuu jatkuvaan oppimiseen ja parantamiseen. Tähän mennessä olen oppinut joka päivä jotain uutta ja koen tekeväni merkityksellistä työtä, Marjo kertoo.
– Teknologian kehittyminen tuo uutta perspektiiviä työhön ja haasteita saa itselleen niin paljon kuin haluaa. Alalla on myös samanhenkistä porukkaa, jonka kanssa on mukava tehdä töitä, Toivanen jatkaa.
Eskelisellä on vielä vuosi opintoja edessä, mutta hänkin on jo päässyt maistamaan työelämää paitsi harjoitteluissa myös NY-yrittäjänä.
– Perustin NY-yrityksen jo koulussa ja teen mönkijöiden peräkärryjä, telineitä ja pieniä korjauksia. Tässä oppii paljon ja tykkään tehdä asioita käsillä, hän sanoo.


Päivitä omaa osaamistasi

Savonia räätälöi koulutusta yritysten ja yksilöiden tarpeisiin. Opiskelu onnistuu joustavasti myös työn ohessa.
Syksyn yhteishaussa 4. – 18.9. hakuun tulevat uudet tekniikan alan ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot (YAMK), jotka vastaavat maisteri- ja DI-koulutustasoa:

Energy Engineering (YAMK, englanninkielinen), aloituspäivä 10.1.2020
InnoTech liiketoiminta (YAMK), aloituspäivät 9 – 11.1.2020
Tutustu myös monipuoliseen avoimen ammattikorkeakoulun tarjontaan ja polkuopintoihin.
Lue lisää: www.savonia.fi.

p

Savonia-
ammattikorkeakoulu
Koulutusvastuujohtaja Kaija Sääski
puh. 044 785 6922
kaija.saaski@savonia.fi
Tutkimuspäällikkö Jenni Toivanen
puh. 040 785 6282
jenni.toivanen@savonia.fi
www.savonia.fi
vaikuttavuus.savonia.fi/
liiketoiminta.savonia.fi/

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.