Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vanhat aseet halutaan luville tai romuksi

Muut

Vanhempi konstaapeli Markku Jetsonen kehottaa tuomaan luvattomat tai tarpeettomat aseet poliisille.

Vanhojen talojen ullakoilta löytyy silloin tällöin sinne unohtunut vanha, huonokuntoinen haulikko tai sotilasase. Tai aitan nurkasta paljastuu kasa epäilyttäviä kantopommeja. Mitä silloin pitäisi tehdä ja kenelle asiasta pitäisi ilmoittaa?

Pohjois-Savossa luovutetaan poliisille vuosittain 500 – 800 vanhaa asetta, joista niiden omistajat tai kuolinpesät haluavat luopua. Osa aseista ja niiden osista on luvallisia, osa luvattomia.
– Usein ullakolta tai aitasta löytyy vanha haulikko tai sotamuistopistooli, jolle ei enää löydy lupaa tai josta kuolinpesä ei ole muistanut ajoissa ilmoittaa poliisille, vanhempi konstaapeli Markku Jetsonen Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Kuuden kuukauden sääntö

Kuuden kuukauden kuluessa luvanhaltijan kuolemasta aseisiin tulee joko hankkia hallussapitolupa tai ne täytyy luovuttaa henkilölle, jolla on niiden hankkimiseen tarvittavat luvat.
Aseen voi seuraamuksitta myös tuoda poliisille. Jos löytö on puolustusvoimille kuuluva ase, se luovutetaan puolustusvoimille.
Jetsonen korostaa, että epäselvissä aseasioissa kannattaa aina ottaa yhteyttä poliisiin. Jos luvaton ase paljastuu myöhemmin esimerkiksi kotietsinnässä tai rikoksen tutkinnassa, asiasta käynnistetään esitutkinta.

Muistoesineeksi tai dekotavaraksi

Luovutukselle on myös vaihtoehtoja.
– Vanhalla aseella voi olla perillisille tai suvulle erityistä ja todellista muistoarvoa, jolloin aseen voi hakemuksesta saada muistoesineeksi. Muistoesineaseen patruunoihin ei kuitenkaan yleensä saa hankkimis- tai hallussapitolupaa, ylikomisario Risto Jääskeläinen huomauttaa.
Aseen voi myös antaa asesepän deaktivoitavaksi, jolloin ase muunnetaan pysyvästi ampumakelvottomaksi. Tällainen ase pitää tarkistuttaa poliisihallituksen edustajalla.
– Deaktivointi maksaa ainakin sata euroa ja lisäksi tulee poliisihallituksen tarkistusmaksu. Deaktivoidun aseen hallussapitoon ei tarvita lupaa, mutta liekö asia vaivan arvoista, Jetsonen tuumaa.
– Sen sijaan asekeräily on eri asia, siihen vaaditaan erityisluvat, keräilysuunnitelma ja tarkistetut aseiden säilytystilat. Keräilyaseen alkuperäistä rakennetta ja toimintaa ei tarvitse muuttaa.
Periaatteessa aseen voi myös luovuttaa poliisin asehuutokauppaan, mutta sinne on nyt kolmen vuoden jono ja menettelystä veloitetaan 50 euron toimenpidepalkkio. Yleiset ja kehnokuntoiset aseet eivät välttämättä mene edes kaupaksi.
Yksi vaihtoehdoista on luovuttaa ase Suomen Asehistorialliselle Seuralle, joka ottaa vastaan lahjoituksina aseita ja militariaa. Seura ei kuitenkaan vastaanota luvattomia aseita.

Sormet pois räjähteistä

Räjähteet ovat vielä oma lukunsa. Jos löytää vaikkapa epämääräisen dynamiittipötkön, vanhan käsikranaatin tai vanhoja nalleja, niihin ei pidä missään tapauksessa koskea.
Löydöstä pitää ilmoittaa poliisille, ja tarvittaessa puolustusvoimien asiantuntija hakee räjähteen pois ja tekee vaarattomaksi. Jos löytäjä ei itse tunnista epäilyttävää esinettä, siitä voi ottaa valokuvan ja lähettää sen poliisille jatkotoimia varten.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.