Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Virtaa kaamoksen keskelle

Reseptit

Väsyttääkö pimeä, kiristääkö pakkanen mieltä? Esitimme Palvelualojen opistolle toivomuksen ateriasta, joka vie kielen mennessään ja samalla tankkaa vitamiini- ja hivenainevarannot täyteen. Raaka-aineeksi PAOKin väki sai Heimgartin mikroversoja, jotka ovat pienestä koostaan huolimatta täynnä ravinteita.

PAOKin oppilaat ottivat haasteen vastaan yhdessä opettajansa Kikka Oikarisen johdolla. Kotona kasvatettavia Heimgartin mikroversoja voi syödä vaikka paljaaltaan leivän päällä ilman sen kummempaa valmistamista, mutta opiskelijat alkoivat pohtia, kuinka versoja voisi hyödyntää erilaisissa resepteissä. Huolellisen suunnittelun, yrityksen ja erehdyksen kautta vieraidemme eteen kannettiin neljän ruokalajin päivällinen, joka sai oman pikantin lisänsä versoista.
– Tuoreena mikroversojen maut ja aromit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, joten versot kannattaa lisätä muiden ainesten joukkoon mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa, Oikarinen kertoo keittiössä tehdyistä huomioista.

Hyvinvointia rutiineista ja irtiotoista

Kanssamme ruokailemaan saapui kolme hyvinvoinnin ammattilaista: Savonia AMK:n Viretorin koordinaattori Salla Lommi, kuntoutuksen palveluesimies Outi-Maria Siponen Kylpylähotelli Kunnonpaikasta sekä Teemu Rissanen, Kuopion Liikunta- ja kamppailukeskus Liikkeen toimitusjohtaja.
Mikroversot olivat kaikille entuudestaan vieras raaka-aine. Vitamiineja oli totuttu tankkaamaan perinteisemmin marjoja, vihanneksia ja hedelmiä syöden sekä yrttejä hyödyntäen.
Varsinaisesta kaamosmasennuksesta ei kenenkään kohdalla voi puhua, mutta vuoden pimeimmän ajan oireet olivat kaikille omakohtaisesti tuttuja.
– Talvella pitäisi pitää omasta jaksamisesta huolta, eli syödä, liikkua ja nukkua mahdollisimman hyvin, mutta kyllä se tuntuu paljon vaikeammalta kuin valoisaan vuodenaikaan, Outi-Maria Siponen miettii.
Myös Salla Lommi on tuttujen rutiinien kannattaja. Samat rutiinit pitävät koneen käynnissä vuodenajasta riippumatta. Tosin kirkasvalolampun hankkiminen on käynyt mielessä kaikista pimeintä aikaa helpottamaan.
– Onneksi lumi tuo maisemaan valoa, ja tammikuun jälkeen päivä alkaa jo pitenemään vauhdilla.
Teemu Rissanen on puolestaan päätynyt hakemaan talveensa virtaa kauempaa.
– Olen jo useamman vuoden ajan pitänyt kesällä lomaa kaksi viikkoa ja loput talvella. Silloin tulee käytyä reissussa. Viimeisimmäksi kotiuduin Japanista, hän kertoo.

Voimashotista vuohenjuustokakkuun

PAOKin ruokatarjoilut maistuivat kolmikolle hyvin. Pirteän vihreästä voimashotista löydettiin omenaista makua, maa-artisokkakeiton pehmeyttä puolestaan ihasteltiin.
Pääruokana tarjottu lohi sai tällä kertaa kaverikseen sinapinversorisoton. Risoton pirtsakka maku teki vaikutuksen. Jälkiruokana tarjoiltu juustokakku sisälsi makuyllätyksen: versojen lisäksi luonnetta kakkuun antoi vuohenmaitojuusto sekä hapankorpuista tehty pohja.

Salla Lommi (vas.), Teemu Rissanen ja Outi-Maria Siponen kilistelivät voimashoteilla.


Ravinnetiheää superruokaa

Miniversot rikastuttavat ruokailuhetkeä, tuoden ruokiin makua, väriä ja rapeutta. Itsekasvatetut versot ovat taatusti tuoreita ja nuoret versot sisältävät moninkertaisen määrän vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä kuin täysikasvuisen vihannekset. Siksi niistä saa tehokkaasti ison määrän elimistölle tärkeitä ravinneaineita.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.