Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Yrittäjä! Haluatko kehittää ja kasvattaa liiketoimintaasi?

Asiantuntijapalvelut, Yrityspalvelut

ELY-keskuksen kehpat-palvelu on ollut tukena Titecin liiketoiminnan kehittämisessä. Kuvassa yrittäjä Timo Lyytinen (vas.) ja Pohjois-Savon ELY-keskukselta Jari Vitikainen.

ELY-keskuksen kehittämispalvelut eli kehpat on tarkoitettu kaikille yrityksille, jotka haluavat kehittää, uudistaa, kasvattaa tai kansainvälistää toimintaansa. Palvelun kautta pk-yritysten tavoitettavissa on yli 700 liiketoiminnan asiantuntijaa.

Yritysten kehittämispalveluja on toteutettu nykyisellä mallilla vuodesta 2014 saakka. Yrityspalvelupäällikkö Jari Vitikainen kertoo, että niiden suosio on kasvanut tasaisesti koko ajan.
– Viime vuosi oli osittain koronasta ja siihen liittyvästä hinnan alennuksesta johtuen ennätysvuosi palvelujen kysynnässä. Pohjois-Savossa yli 400 yritystä käytti analyysin tai konsultoinnin kautta asiantuntijaa yrityksensä kehittämisen apuna.
Kehittämispalveluita on kolme: analyysi, konsultointi ja koulutus. Olivatpa yrityksen kehitystavoitteet millaiset tahansa, matka alkaa analyysista. Siinä yrittäjä tekee konsultin kanssa tutkimusretken yrityksensä liiketoimintaan, vahvuuksiin, kehityskohteisiin ja tulevaisuuden tavoitteisiin.
Retkellä tehdyt havainnot eivät välttämättä ole mullistavia. Pikemminkin kyse on siitä, että yrittäjä pysähtyy asioiden äärelle ja ottaa hetken aikaa niiden pohtimiselle. Asiantuntijan tehtävänä on auttaa ajatusten jäsentämisessä.
Analyysi kestää yhdestä kahteen päivää. Sen aikana laaditaan yritykselle kehittämissuunnitelma parin, kolmen vuoden säteelle.

Vahvistusta omille ajatuksille

Kuopiolainen, jo parikymmentä vuotta toiminut Titec Oy aloitti analyysin reilu vuosi sitten, kun koronasta ei vielä ollut tietoa. Titec myy, asentaa ja huoltaa ajoneuvojen lisälaitteita. Valtakunnallisesti yritys tunnetaan taksilaitteiden toimittajana.
Titec lähti analyysin kautta kehittämään liiketoimintaansa, karsimaan rönsyjä ja teroittamaan kärkeä. Asiantuntijana analyysissa toimi Talentree.
Valmiiksi tiedettiin, että taksilaitepuoli on yritykselle vahva tukijalka ja sillä on iso vaikutus liiketoimintaan. Korona kuitenkin muutti tilannetta kesken analyysin radikaalisti: taksiliikenne lähes pysähtyi, kun työmatka- ja ravintolaliikenne vähenivät.
– Analyysissa vahvistui, että taksilaitteissa olemme hyviä ja niissä meidän kannattaa pysyä. Myynti kuitenkin laski äkkiä, ja meidän oli pakko ruveta miettimään uusia juttuja, yrittäjä Timo Lyytinen sanoo.
Titec muutti nopeasti apuasennustilansa TI-pesuhalliksi, jonka tuoma tuotto on kattanut tilavuokran, eikä tilasta ole tarvinnut luopua. Lisäksi yritys lisäsi analyysin aikana vahvemmaksi osa-alueeksi lisävalojen myynnin ja asennukset, jotka työllistivät yritystä hyvin syyspimeiden aikaan.
– Oli hyvä, että analyysi oli siinä menossa, kun korona tuli. Ylipäänsäkin analyysissa sai tukea omille ajatuksilleen ja sille, että ollaan oikealla tiellä.

Uutta kehitteillä

Syksyllä Titec haki ja sai kehpa konsultointipäiviä palvelumuotoiluprojektiin. Viime kevään pohdintojen ja koronan aiheuttaman pysäyksen myötä syntyi ajatus uudesta sovellustuotteesta, joka sopii paitsi ajoneuvokäyttöön myös laajemmille markkinoille.
– Analyysista jäi positiivinen kuva, niin mietin, miksipä ei jatkettaisi. Uuden tuotteen kehittämisessä on kuitenkin monta vaihetta, eikä kaikkea välttämättä tule itse ajatelleeksi. On hyvä olla joku ulkopuolinen, joka haastaa ja kyseenalaistaa, Timo Lyytinen kertoo.
Näitä konsultointipäiviä yritys voi saada yhteensä 15 kolmen vuoden aikana. Jari Vitikaisen mukaan konsultointia tehdään yleensä 2 – 4 päivän rupeamissa. Konsultoinnissa voi keskittyä esimerkiksi kasvuun, tuottavuuteen, markkinointiin, johtamiseen ja innovaatioiden kaupallistamiseen.

p
Pohjois-Savon ELY-keskus

Jari Vitikainen
Yrityspalvelupäällikkö,
Yritysten kehittämispalvelut
puh. 0295 026 644
www.ely-keskus.fi
www.yritystenkehittamispalvelut.fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.