Huvimaja on syntynyt lähes täysin purkumateriaaleista. Piia Suhosen käsissä vanhasta syntyy uutta.

Syksyllä rakennetaan pesää ja sisustetaan kotia kuntoon. Kodin uusi ilme ei kuitenkaan edellytä välttämättä edellytä uuden ostoa. Mielikuvitusta käyttämällä vanhat tavarat saavat kokonaan uuden elämän.

Piia Suhosen tuttavat tietävät, että jos jotakin on viemässä roskiin tai kaatopaikalle, kannattaa ensin kysäistä, olisiko Piialla tavaroille käyttöä. Aika usein on.
– Entisellä työpaikallani minua nimitettiin jätekanaksi, kun hamstrasin työkavereiden tuomat tarpeettomat tavarat. Vanhan kierrättäminen on periytynyt jo äidinmaidossa. Mummoni oli sotien jälkeisten niukkojen aikojen peruja tarkka ja kaikki käytettiin moneen kertaan.
Aivan mitä tahansa Suhonen ei kuitenkaan kelpuuta. Esimerkiksi keinonahka tai muut keinomateriaalit eivät ole kestäviä. Sen sijaan aitoa nahkaa, farkkukangasta, pellavaa, vanhaa puuta ja lasipurkkeja sekä metsästä löytyneitä sarvia ja oksia kotoa löytyy paljon.
– Sohvatyynyn nahkaiset päälliset syntyivät vanhasta nahkasohvasta, tuolia päällystää puolestaan farkusta tehty päällinen. Farkkua ja nahkaa löytyy myös räsymatoista.

Hyödynnä lasi- ja metallipurkit

Käsillä tekeminen on Suhoselle tuttua ja mieluista. Hyväksi havaittuja ideoita hän on jakanut eteenpäin kierrätyssisustamisen kursseilla. Omien käsien töitä on myös myyty kierrätysmyyjäisissä. Inspiraatiota hän etsii esimerkiksi Pinterestin kuvista, joista on helppo lähteä ideoimaan eteenpäin. Näppärissä sormissa vanhat lusikat muuttuvat rannekoruiksi ja pellavalakanat sekä niiden reunuspitsit esimerkiksi vaatteiksi.
Lasipulloista saa kauniita koristeita pöydälle tai ripustamalla ne narulla roikkumaan. Pulloihin voi laittaa kasvin oksan, tuikun tai valon tunnelmaa luomaan. Metalliset säilykepurkit taas saavat uuden elämän spraymaalilla. Purkin voi maalata kokonaan, tai pyörittää ympärille narua, jolloin pintaan tulee kauniita kuvioita.
– Lasissa ja metallissa spraymaali pysyy vielä paremmin, kun pohjalle suhauttaa kerroksen primermaalia, Suhonen vinkkaa.

Purkumateriaaleista huvimaja

Vaikka Suhonen asuu perheineen vain kymmenen vuotta vanhassa talossa, on rakentamisessakin hyödynnetty kauniisti vanhaa. Vanhat purkutiilet tuovat vaaleaan takkaan särmää. Myös pihalta löytyvä huvimaja on rakennettu suurimmalta osin vanhoista purkumateriaaleista. Pihaa koristavat vanhat heinäseipäät ja terassin suosituin istumapaikka on vanha sairaalasänky.
– Tässä maailmassa on niin paljon tavaraa, että jos suinkin pystyn omalta osaltani vähentämään tavaranpaljoutta hyödyntämällä vanhaa, niin mielelläni sen teen. Lisäksi kierrätystavaroilla sisustaminen on useimmiten myös edullista ja persoonallista. Vain mielikuvitus on rajana, Suhonen muistuttaa.

Sairaalasänky on vanhan sairaalan peruja. Marimekon kankaista syntyivät raikkaat tyynyt.