Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Lelukauppias luo illuusioita

Henkilöt, Ihmiset ja ilmiöt

Janne Kataja on kansan rakastama esiintyjä, televisiosta, elokuvista, valkokankaalta ja esiintymislavoilta kaikille tuttu. Tämän lisäksi hän on myös lelukauppias. Riihimäen Pieni Lelukauppa on Katajan toteen käynyt unelma.

Pikku-Jannen urahaaveista teatteri oli aina kaikista itsestään selvin vaihtoehto. Riihimäen teatterissa ja nuorisoteatterissa laskettiin jo varhain pohja ammatinvalinnalle näyttelijänä. Mutta muitakin haaveammatteja oli: lentäjä, pappi ja lelukauppias. Näistä viimeinen on käynyt myös toteen, tähän mennessä.
– Olen aina tykännyt käydä lelukaupoissa Suomessa ja ulkomailla ja olen keräillytkin vanhoja leluja. Muistan vieläkin sen tunteen, kun lapsena pääsin lelukauppaan ja sain sieltä toivomani lelun, Kataja kertoo.
Samaa taianomaista tunnelmaa hän on pyrkinyt tuomaan myös omaan lelukauppaansa: 450 neliön kokoisen liikkeen hyllyt notkuvat leluista, ja aina musiikkia ja tuoksuja myöten kauppaan on haettu aitoa elämystä. Kaupassa järjestetään myös jatkuvasti erilaisia tapahtumia ja esityksiä.
– Leluissa on aina kyse elämyksestä. Aivan kuten teatteri, myös lelumaailma on illuusio.

Päivällä kaupalla, illaksi keikalle

Näin ajateltuna viihdyttäjän ja lelukauppiaan ammatit eivät tunnu ollenkaan kaukaisilta.
Illuusiot näyttävät ulospäin helpoilta, mutta lelukauppiaan työ ei ole pelkkää leikkiä. Haastattelunkin Janne Kataja antaa kuormanpurun lomassa.
– Jos jokin on yllättänyt, niin se, kuinka paljon kaupassa on piilotyötä: kuorman purkua, tuotteiden lyömistä koneelle, hyllyttämistä. Nytkin hyllyt ovat jo aivan täynnä ja joulusesonki on vasta tulossa, hän miettii.
Lelukaupassa Kataja työskentelee aina kuin se muulta työltä on mahdollista. Kataja asuu lähellä liikettä, joten töihin on helppo piipahtaa osaksi päivää.
– Päivällä kaupalla, illaksi keikalle. Kuvausten aikana ehdin kaupalle olla vähemmän, mutta projektien välissä tälle työlle jää enemmän aikaa.

Oikeiden lelukauppojen tunnelmaa

Lelubisnes tunnetaan haastavana ja kivijalkakauppaa ylipäänsä on pidetty laskevan auringon alana, mutta Kataja ei moisesta hätkähtä, haasteet pikemminkin sytyttävät. Usko nimenomaan kivijalkamyymälään on vahva.
– Verkkokaupassa ei saa samaa fiilistä kuin aidossa lelukaupassa. Lapset haluavat myös lelunsa heti suoraan hyllystä, ei postipakettina parin viikon päästä. Uskon elämyksellisyyteen ja kun olen luonteeltani helposti pitkästyvä ja suuruudenhullu, ja se sopii tälle alalle hyvin.
Vertaistukea Kataja on saanut Oikeiden lelukauppojen yrittäjiltä, Lelukauppa Partasen Minna Kunnasluodolta ja Casagranden Sab­rina Casagrandelta.
– Heidän tukensa merkkaa minulle superpaljon. Soittelemme päivittäin, usein monta kertaa. Paitsi että saan vertaistukea, olen iloinen siitä, että meistä on tullut myös aitoja ystäviä. Meidän jokaisen kaupat ovat profiloituneet omalla tavallaan omannäköisikseen. On ollut kiva kuulla, että osa asiakkaista on alkanut kiertää Suomea käydäkseen kaikissa Oikeissa lelukaupoissa.
Kataja on ilahtunut siitä, että koronavuoden aikana ihmiset tuntuvat oivaltaneen kivijalkakauppojen tukemisen merkityksen.
– Ostamalla kivijalkaliikkeestä tuet samalla kotimaista työtä ja rahat jäävät omalle seudulle. Kuopiolaisille haluan sanoa, että olkaa ylpeitä Partasesta. Se on sentään lelukauppojen Gucci.
Entä mikä Riihimäen Pieni Lelukauppa on?
– Pula-ajan Vuitton, mutta huipulle tähdätään, mies velmuilee.

Janne Kataja pähkinänkuoressa

Viihteen monitoimiosaaja Janne Kataja juontaa, näyttelee, esiintyy ja viihdyttää. Suomen kansa tuntee hänet lukuisista televisio-ohjelmista aina vuoden 1999 ”Riihimäkeläisistä” alkaen. TV-tähtien eturiviin Janne nousi 2007 Idols Extra-ohjelman myötä ja nykyään hänet tunnetaan Kari Salmelaisen manttelinperijänä Napakympissä ja mm.Masked Singerin vakiotuomarina. Näyttelijänä tuoreimmasta päästä on etelän mailla turkissaan ilkamoivan Kalevi Keihäsen rooli sarjassa Keihäsmatkat ja moni muistaa myös Korpelan Kujanjuoksun hyväntahtoisen aikamiespojan. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä ahkeran viihdemiehen työuralta. Kun Janne Katajalta kysyy, mitä teet työksesi, on vastaus pitkänpuoleinen: juontaja, tv-kasvo, radioääni, näyttelijä, dubbaaja, visailuisäntä, koomikko, toimittaja, taikuri, viihdyttäjä – missä hauskuutta tarvitaan!

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.