Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Makrameeta ja murhia

Henkilöt, Ihmiset ja ilmiöt

Anne Karttusen illat hurahtavat makrameetöiden ja äänikirjojen parissa. Milo toimii tärkeänä laaduntarkkailijana.

Miten saada aika kotona kulumaan, kun kaikki harrastukset ja menot on peruttu ja ihmisten ilmoilla liikkumista pitää vältellä? Kuopiolaisen Anne Karttusen aika suorastaan lentää makramee-töitä tehden ja äänikirjoja kuunnellen.

Sisustuksesta ja käsitöistä kiinnostunut ei ole voinut välttyä törmäämästä makrameehen. Erityisen paljon koristeellisia tekstiilejä näkyy sisustuksessa: esimerkiksi ryijyt ja amppelit ovat tuttu näky niin sisustuslehtien kuvissa kuin tavallisten ihmisten kodeissa. Makramee taipuu myös moneen muuhun käyttöön, kesän aikana solmeilut olivat suosittuja esimerkiksi laukuissa. Tekniikka soveltuu hyvin myös koruihin. Tämän tietää Anne Karttunen, joka on viime kuukausina valmistanut suuret määrät erilaisia makrameekoruja.
Itse asiassa kuluvan vuoden aikana hän on suorastaan hurahtanut makramee-töihin.
– Osallistuin alkuvuodesta äitini kanssa makrameeryijy-kurssille. Koronan myötä oli aikaa olla kotona ja tein paljon käsitöitä. Näin jossakin kuvan makrameekorusta ja ihastuin ajatukseen heti. Aloin tutkimaan, kuinka niiden valmistaminen onnistuu.
Anne kertoo, että Youtubesta löytyy paljon erilaisia ohjevideoita, joiden avulla kuvioita on helppo harjoitella.
– Olen myös viettänyt varmasti satoja tunteja Pinterestissä etsimässä kuvia ja ideoita. Nyt kun taidot ovat karttuneet, näen jo useimmiten heti kuvasta, mitä tehdä.

Blingblingiä ja etnisiä vivahteita

Erityisesti korujen valmistus on Annen sydäntä lähellä. Makrameessa häntä viehättää tekniikoiden monimuotoisuus.
– Kivillä ja helmillä töihin saa mukaan blingblingiä. Toisaalta Aasiassa on pitkät makrameeperinteet ja monissa tekniikoissa onkin nähtävissä etnisiä vaikutteita. On ollut silmiä avaavaa huomata, kuinka yhteistä kieltä ei välttämättä tarvita asioiden oppimiseen. Intiassa ja Kiinassa on paljon upeita kädentaitajia, joiden videoita katsomalla olen opetellut erilaisia töitä. Silmien ja aivojen toiminta, sekä avaruudellinen hahmottaminen on kehittynyt valtavasti, kun pikku hiljaa oppii, miten lanka milloinkin käyttäytyy ja kääntyy.

Oma konkreettinen kädenjälki

Anne imee vaikutteita kuvista ja videoista, yhdistelee erilaisia tekniikoita ja lisää joukkoon omat mausteensa. Hän kertoo rakastavansa töiden suunnittelua ja jokainen työ onkin taatusti yksilöllinen ja uniikki. Makrameetöissä häntä viehättää ennen kaikkea konkretia.
– Teen päivät virkamiestyötä, joissa kokonaisuudet ovat isoja, eikä aina pääse itse näkemään valmista lopputulosta, ainakaan heti. Siksi käsillä tekeminen tuo kaivattua vastapainoa, sillä näen saman tien työni tuloksen ja työ on valmis parissa illassa.
Sittemmin Annen harrastus on edennyt jo niin pitkälle, että hän perusti Uniikki-verkkokaupan ystävien toiveesta.
Makrameetöiden tekemisestä kiinnostuneille Anne antaa muutaman vinkin.
– Kannattaa kiinnittää huomiota langan paksuuteen ja käsiteltävyyteen. Paksumpaa lankaa on helpompi käsitellä kuin ohutta, joten ensin kannattaa aloittaa paksummalla ja edetä ohuempaan taitojen kasvaessa. Myös langan materiaaleissa on eroa ja se vaikuttaa käsiteltävyyteen. Isommat työt ovat helpompia kuin pienemmät, joten erilaiset amppelit ja ryijyt ovat usein hyviä ensitöitä.

Äänikirjat sopivat käsitöihin

Makrameetöitä tehdessään Anne kuuntelee mieluiten äänikirjoja.
– Olen aina lukenut paljon, mutta äänikirjat ovat minulle vielä vähän uudempi asia ja olen joutunutkin ihan tietoisesti opettelemaan keskittynyttä kuuntelemista. Äänikirjat ovat mahdollistaneet kahden harrastuksen yhdistämisen. Kädet jäävät kuunnellessa vapaiksi käsitöihin.
Kaikista mieluiten Anne lukee dekkareita ja ammattikirjallisuutta.
– Dekkareissa minua kiehtoo jännitys ja niissä on yleensä aina joku kiehtova twisti mukana. Olen kuunnellut esimerkiksi ruotsalaisten Lars Keplerin ja Anna Janssonin tuotannot läpi. Hyviä ovat olleet myös Alex Schulmannin, Max Seeckin ja Leїla Slimanin kirjat. Uusin löytöni on japanilaiseen, pitkän ja onnellisen elämän salaisuuteen perustuva Ikigai. Sen mukaan esimerkiksi yhteisöllisyys ja intohimo johonkin tekemiseen on onnellisuuden ja pitkän elämän avain. Kirjaa kuunnellessa aloin pohtia, onko makramee minun ikigai?

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.