Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Muikusta on moneksi

Reseptit

Janica Ahonen ja Ari Kuurne työskentelevät molemmat muikkuravintola Sampon keittiössä. PAOKin opiskelijoiden seitsemän uutuuden kattaus sai hymyn huulille ja kipistelyn aikaiseksi.

Muikku on savolaisille tuttu ja muillekin tiedetty sisävesien herkkukala. Muikusta valmistetaan paljon hyvin perinteisiä ja suosittuja ruoka-annoksia, mutta voisiko muikku innoittaa keksimään aivan jotain uutta? Asiasta oli otettava selvää!

Kuopiolaisen muikkuravintola Sampon piällysmies Ari Kuurne sai helmikuussa ravintolaansa vieraita. Palvelualojen Opiston kokkiopiskelijat saapuivat opettajansa Kirsti Oikarisen johdolla kuulemaan, mitä todellinen muikkukonkari tästä kalasta ja siitä tehtävistä annoksista kertoisi. Tarinaa riittikin runsaasti ja lopuksi Ari heitti opiskelijoille keväisen muikkuhaasteen.
- Moneksi on muikusta ollut jo nyt, mutta keksikääpäs te lisää. Millaisia uusia annoksia muikusta tai sen ympärille voisi kehitellä? Antakaa luovuudelle vapaus, mutta ottakaa väljäksi reunaehdoksi ravintolakelpoisuus, kun tulevia ammattikokkeja olette. Jos annos on mahdollista tehdä myös täällä Sampon keittiössä ja sen tekeminen onnistuu kerralla vaikka usealle kymmenelle tilaajalle, on se plussaa. Keksikää alkuruokia, pääruokia, jälkiruokia tai vaikka välipalaa mukavan illan painikkeeksi, Ari kannusti.
Opiskelijat kuuntelivat kokeneen muikunpaistajan sanat kiinnostuneina ja vilkas puheensorina alkoi heti. Aikaa haasteeseen vastaamiseen oli vähän, vain puolitoista viikkoa. Silloin Sampon väki saapuisi puolestaan PAOKin vieraaksi maistelemaan uusia muikkuherkkuja.

Luovuutta ja huippumakuja

Ari Kuurne ja Janica Ahonen istahtivat PAOKin väen kattamaan pöytään aavistamatta mitä oli tulossa. Opiskelijat olivat innostuneet haasteesta ja tuloksena oli seitsemän uutta ja erilaista muikkuannosta. Annoksia maisteltiin hartaasti ja heti alusta lähtien hymy nousi huulille, haaste oli tuottanut maukkaan tuloksen. Lopuksi maistelijoille oli varattu yllätys, opiskelijat tulivat keittiöstä porukalla kuulemaan mitä annoksista tykättiin. Ari ja Janica antoivat kiittävän palautteen.
- Yllätitte meidät todella positiivisesti. Muikku maistui aivan uudella tavalla ja sitä oli yhdistelty luovasti sellaisiin komponentteihin, jotka eivät ihan heti mieleen tulisi. Hyvä esimerkki on jälkiruoka vilumuikut, jossa muikku on letun sisässä ja nämä nautitaan tillisitruunajäätelön kanssa. Yksinkertaista mutta todella hyvää, suolainen ja makea toimivassa liitossa. Loistavat dipit toivat hienoja variointimahdollisuuksia ja muikkua itsessään oli käsitelty luovasti kaikissa annoksissa. Moni annos on helposti varioitavissa joko alkupalasta pääruoaksi tai päinvastoin. Valtaosa annoksista onnistuu haasteen mukaisesti nopsasti myös Sampossa ja saattaapa hyvinkin olla, että tästä kattauksesta tulee uutuuksia myös meille. Tilausjuhliin näissä on upeita vinkkejä. Olette selvästi matkalla alan ammattilaisiksi, Sampon väki arvioi haasteen onnistumista.

Ari Kuurne kertoi muikusta savolaisen eloisaan tyyliin, välillä käsilläkin mittasuhteita havainnollistaen.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.