Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Otetaan innovaatioista koppi!

Koulutus

Business Centeriä luodaan isolla porukalla, monen tahon yhteistyönä. Ylärivissä vas.: Risto Kiuru, Marja-Leena Laitinen, Risto Kiuru, Päivi Vestala, Matti Laitinen. Keskirivissä vas.: Mira Saari, Juha Vilhunen, Satu Pirhonen, Anu Häiväläinen, Tuula Kokkonen, Anu-Riikka Kolari. Eturivissä vas.: Salla Kolehmainen, Kaija Sääski, Matti Turunen.

Onko sinulla bisnesidea, mutta et tiedä, miten sen jalostaisi yritystoimintaan?
Oletko keksinyt innovaation, jossa on potentiaalia vaikka kansainvälisille markkinoille?
Etsitkö uutta potkua yritystoimintaan ja oikeita ihmisiä ideasi ympärille?

Business Center tähtää koko Pohjois-Savon elinvoimaisuuden ja vetovoiman lisäämiseen. Tämä tarkoittaa konkreettisesti uusia työpaikkoja, yrityksiä ja myös startupeja, jotka tähtäävät suoraan kansainvälisille markkinoille. Business Centerin johtaja Kaija Sääski myöntää, että hankkeessa on paljon pelissä.
Näihin tarpeisiin tulee vastaamaan osana Savilahden kehittämistä syntyvä Business Center. Savonia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston, Savon ammattiopiston, Kuopion kaupungin, Ylä-Savon ammattiopiston ja Iisalmen kaupungin sekä varkautelaisen Navitas Kehityksen yhteishankkeen tavoitteet ovat kunnianhimoiset.
Tarkoituksena on luoda koko maakuntaa palveleva yrityskiihdyttämö, josta yritykset ja yrityksen perustamista harkitsevat saavat palveluja liiketoiminnan kehittämiseen, innovaatioiden kaupallistamiseen ja tuotekehitykseen.
– Kyseessä on merkittävä ja poikkeuksellinen yhteisponnistus ja kaikki hankkeen osapuolet ovat siihen hyvin sitoutuneita. Luomme hankkeen aikana pysyvän toimintamallin, joka jatkuu hankkeen päättymisen jälkeen. Siksi toimintaa voidaan rakentaa pitkällä tähtäimellä.

Hermokeskus Savilahdessa, vaikutus koko maakunnassa

Business Center palvelee koko Pohjois-Savoa. Fyysinen toimipiste avataan Microkadun kampukselle. Tila on ensimmäisessä kerroksessa ja helposti saavutettavissa. Savilahden uudella kampuksella opiskelee pian 20 000 opiskelijaa, joten alue on jo valmiiksi innovaatiotasoltaan viriili. Hankkeen solmukohta ja hermokeskus ei kuitenkaan ole tarkoitettu pelkästään opiskelijoille.
– Business Centeriin saa tulla vaikka työhaalarit päällä. Yksi hankkeen keskeisistä visioista nimenomaan on, että eri alojen osaajat kohtaavat toisensa ja yhdistävät osaamisensa, Sääski muistuttaa.
Jättihanke on ottanut viime aikoina konkreettisia askeleita eteenpäin. Mukaan on rekrytoitu uusia avainhenkilöitä. Yksi heistä on tammikuussa Kuopion kaupungin yritysasiamiehenä aloittanut Anu Häiväläinen.
– Myös Kuopion kaupungille tämä on tärkeä hanke, josta meillä on suuret odotukset. On kaupungin strategian mukaista edistää maakunnan veturina koko alueen elinvoimaisuutta. Muistutan, että Business Center ei korvaa jo olemassa olevia, hyvin toimivia yrityspalveluja, vaan selkeyttää asiakkaan näkökulmasta palveluita.
Tavoitteena on, että Business Centeristä löytyy kaikki innovaatiotoimintaan, tuotekehitykseen ja yrityksen kasvuun tarvittavat palvelut helposti ja nopeasti. Suunnittelemme ja ideoimme innoissamme tulevaisuutta, Business Center on tavallaan startup itsekin, hän suitsuttaa.

Yhteinen oppimisympäristö

Yksi tärkeä kohderyhmä on opiskelijat. Oppilaitosten opiskelijat aktivoidaan yrittäjyyteen, uusia tuotteita sekä palveluja innovoidaan ja yrityksiä perustetaan jo opiskeluaikana. Mukana olevat oppilaitokset perustavat yhteisen oppimisympäristön, jossa kaadetaan oppilaitosten ja oppialojen väliset seinät. Poikkitieteellisyys muodostaa hedelmällisen maaperän innovaatioille.
Esimerkiksi ammattiosaajalla on usein huippuosaaminen omasta alasta, mutta ei välttämättä liiketoiminnan kehittämisen osaamista. Eri oppialoilta löytyy potentiaalisia kumppaneita, joka mahdollistaa liiketoimintaidean kehittämisen ja menestyksen.
Savon ammattiopiston yrittäjyysasiantuntija Satu Pirhonen muistuttaa, että innovaatioita syntyy paitsi opiskelijoilla myös oppilaitosten henkilökunnalla.
– Monet hyvät oivallukset eivät muutu konkretiaksi, ellei ole mallia ja tukea, miten innovaatioita jalostetaan eteenpäin. Business Centerin myötä luodaan systematiikka, mitä oivalluksille tehdään. Kyse on myös positiivisesta asennemuutoksesta. Kun tunnistetaan tarve ja keksitään siihen ratkaisu, nämä oivallukset otetaan myös käyttöön.

Hoksaamiskulttuuri kunniaan

Mikä sitten on innovaatio? Sääski, Häiväläinen ja Pirhonen ovat miettineet asiaa paljon.
– Innovaatio on hoksaamiskulttuuria. Pienikin arjen oivallus voi jalostettuna muuttua merkittäväksi liiketoiminnaksi. Luomamme toimintamallit ja palvelut auttavat yritystoiminnan käynnistämisessä tai kasvattamisessa, mutta ensin innovaatio täytyy oppia tunnistamaan. Monista isoistakin yrityksistä puuttuu toimiva malli siihen, mitä esimerkiksi tuotantoprosessissa syntyneelle oivallukselle tehdään.
Naiset muistuttavat, että myös yritykset hyötyvät oppilaitosten osaamisesta.
– Yritysten kannattaa esittää oppilaitoksille ideoita, tarpeita ja innovaatioita, jotka kaipaavat jatkokehittelyä. Haluamme kehittää opiskelijoiden ja yrittäjien kohtaamista ja tuottaa näin uusia näkökulmia.

Yrittäjyyskasvatusta päiväkodista lähtien

Ennen kaikkea Business Center kasvattaa uutta, innokasta yrittäjäsukupolvea jo heti päiväkodista ja peruskoulusta lähtien sekä kehittää yrityksiä. Jos ja kun nämä tavoitteet toteutuvat, kasvu tulee sivutuotteena. Hankkeessa katsotaankin valoisin mielin kohti positiivista tulevaisuutta.
Koska hankkeen päättymispäivä ei tule olemaan Business Centerin loppu, toimivia käytänteitä voidaan kokeilla ja kehittää dynaamisesti koko ajan.
– Hanke on panostus jatkuvaan toimintaamme, ei mikään välivaihe. Haluamme kannustaa, tukea kasvua, olla rohkeita ja ennakkoluulottomia sekä ennen kaikkea luottamuksen arvoisia.

 

Innovaatio vaatii paitsi hoksaamista myös toimivia malleja, miten idea muuttuu käytännöksi, Anu Häiväläinen (vas.), Satu Pirhonen (kesk.) ja Kaija Sääski pohtivat.

Business Center pähkinänkuoressa

• Päätoimijat: Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Savon ammattiopisto, Ylä-Savon ammattiopisto/Iisalmen kaupunki, Kuopion kaupunki, Navitas Kehitys Oy
• Pohjois-Savon liitto ja Etelä-Savon Ely-keskus

• Business Center avautuu osoitteeseen Microkatu 1 syyskuussa
• Hankkeessa luodaan:
– yrittäjyyden oppimisympäristö, startup-yhteisö
– yrityskiihdyttämö
– innovaatioiden lisensiointi- ja kaupallistamispalvelut,
– Pohjois-Savon yhteinen,
käytännönläheinen yrittäjyys-
kasvatusstrategia
– liiketoimintamalli, joka jatkuu hankkeen päättymisen jälkeen

Lisätietoja:
Kaija Sääski, johtaja,
puh. 044 785 6922,
kaija.saaski@savonia.fi

Anu Häiväläinen,
puh. 044 718 2036,
anu.haivalainen@kuopio.fi

Satu Pirhonen,
puh. 044 785 3122,
satu.pirhonen@sakky.fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.