Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Painonnoston komeetta EM-hopealle

Henkilöt, Liikunta ja hyvinvointi, Vapaa-aika ja elämykset

Kaisalla on fysiikan lisäksi myös sellaisia henkisiä ominaisuuksia, mitä menestymiseen tarvitaan. Parhaimmillaan Kaisa on kilpailutilanteissa, valmentaja Risto Savolainen kehuu.

Kun Pihkainmäessä asuva Kaisa Ristolainen saapui ensimmäiselle crossfit-tunnille talvella 2017, ei hän osannut arvata, että reilua kahta vuotta myöhemmin hän olisi painonnoston EM-hopeamitalisti. Näin kuitenkin kävi!

Ristolainen on elävä esimerkki siitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaharrastusta. Suurperheen äidillä ei ollut urheilutaustaa, kun hän aloitti crossfit-harjoittelun. Noin puolta vuotta myöhemmin laji vaihtui painonnostoon.
– Muistan hyvin, kun valmentajani Risto Savolainen sanoi eräiden treenien jälkeen, että ostapa painonnostokengät: ensi keväänä lähdetään nostamaan Kalajoen SM-kisoihin. En tosiaan ajatellut, että kisamatkasta tulisi mitään, mutta niin vain tulin siellä luokassani toiseksi, Ristolainen kertaa uran lentävää lähtöä.

Painonnosto sopii Ristolaiselle erinomaisesti.

– Painonnosto on näillä ikävuosilla siitä hyvä laji, että palautumiseen on pakko varata paljon aikaa. Ei tule tehtyä liian paljon. Suuri merkitys on myös harjoittelun ulkopuolisella elämällä, kuinka syöt ja kuinka nukut.

Henkinen kantti näkyy kisoissa

Toki hänellä on painonnostoon myös poikkeuksellisen hyvät ominaisuudet: Perusterveeseen ja liikkuvuudeltaan hyvään kroppaan voima alkoi tarttua harjoittelun myötä nopeasti. Savolainen muistuttaa, että fysiikan lisäksi paljon on kiinni myös henkisistä ominaisuuksista.
– Kaisa on lahjakas oppimaan, ja hänellä on sellaista henkistä kanttia, mitä huippu-urheilija tarvitsee lajissa kuin lajissa. Myös elämänkokemuksesta on hyötyä. Hän on parhaimmillaan kilpailutilanteissa.
Painonnostaja myöntää itsekin syttyvänsä kilpailuissa. Jännitys alkaa nousta jo viikkoa ennen kisaa.
– Kun olen saanut kokemusta, ei itse nostosuoritus enää jännitä niin paljon. Oikeastaan itse suoritus alkaa olla nautittavaa.

EM-hopea on palkinto työstä

Nautinnollista nostaminen oli myös juhannuksen alla Rovaniemellä järjestetyissä EM-kisoissa, joissa Ristolainen kilpaili Masters-ikäisten, eli yli 40-vuotiaiden sarjassa, painoluokassa 76 – 81 kg.
Sekä kilpailija että valmentaja tiesivät, että hyvänä päivänä mitaliin on mahdollisuuksia, mutta siitä huolimatta kisoihin ei lähdetty mitalinkiilto silmissä.
– Halusin nostaa niin paljon, kuin mitä vain tällä hetkellä jaksan. Ikinä ennen painot eivät ole tuntuneet yhtä kevyiltä, hopeamitalisti muistelee.
Kun mitali oli pujotettu kaulaan, lähetti hän valmentajalleen siitä kuvan puhelimeen.
– Kyllä siinä minäkin liikutuin. Juuri tällaiset hetket ovat valmennustyön suola, Savolainen kertoo.
Molemmat uskovat, että edellytyksiä kehittyä edelleen on. EM-mitalisuorituksetkaan eivät olleet vielä teknisesti täydellisiä. Ristolainen kertoo tavoitteekseen nostaa kaikki ne kilot, mitä saavutettavissa on.
– Jokainen uusi kilo on karkkipäivä!

Liikkuvuutta, voimaa ja vartalonhallintaa

Painonnosto on ja pysyy kuitenkin vain harrastuksena. Arjessa kiireisenä pitää perhe, johon kuuluu 16 lasta sekä vasta perustettu hieronta-alan yritys.
– Perhe ja mies ovat tukeneet minua todella hienosti. Toisaalta viime talvena jouduin pitämään useamman kuukauden ajan taukoa, kun elämää täyttivät myös hierojaopinnot, mikä alkoi oireilla ylikuntona. Tauon jälkeen kilomäärät alkoivat kuitenkin nousta nopeasti ja ihmettelin vain, miten painot tuntuvat niin kevyiltä. Hankalan talven jälkeen menestyminen tuntuu sitäkin ihmeellisemmältä.
Harrastuksena painonnosto sopii erinomaisesti eri ikäisille. Jokainen tarvitsee liikkuvuutta, vartalonhallintaa ja lihasvoimaa ja kaikki nämä ominaisuudet kehittyvät painoja nostaessa. Erityisesti iän karttuessa niiden merkitys kasvaa entisestään.
Ristolainen saapui ensimmäisen kerran salille, kun perheen kuopus oli 2,5 kuukautta vanha. Hän muistuttaa, että uutta harrastusta aloittaessa niin äitien kuin kaikkien muidenkin kannattaa kuulostella tarkasti oman kropan vointia ja aloittaa harrastus turvallisesti ammattilaisten ohjauksessa.
– Hyvä tapa saada ensikosketus lajiin on osallistua punttikouluun, jossa käydään perusteet läpi. Sen jälkeen harrastusta voi jatkaa valmennusryhmissä, Savolainen kertoo.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.