Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Romantikko, joka yllättyi itsekin

Henkilöt

Kun kustantaja aikoinaan kysyi kirjoittajaksi romanttiseen novellikokoelmaan, piti ensin tarkistaa, että viesti tuli oikealle henkilölle. Kun ei ollut kokemusta hunajaisten juonenkäänteiden airuena olemisesta. Vaan mikäs siinä, viisarit sydämenmuotoiseen asentoon ja töihin.
Ja se työ veikin sitten mennessään. Seurauksena syntyi Jylhäsalmen kylä savolaiseen järvimaisemaan, sen asukkaat ja elämänmeno.
Kiehtovasti lähentyvistä ihmissuhteista kirjoittaminen sujui alkuihmettelyn jälkeen ällistyttävän letkeästi. Tämäkö olikin ominta laatuani? Että aikuisen naisen sisältä alkaa paljastua pörröisenpehmeä romantikko, kun vähän karheaa pintaa sydämenkuvalla rapsuttaa? Kyllä, niin kävi.

Viihteen lukijalupaus

Pakko myöntää, että turhaan olin aiemmin vierastanut kepeän viihteellisen kirjallisuuden kirjoittamista. Yllättäen siinä yhdistyi monta sydämenasiaa: itäsuomalainen luonto ja puheenpoljento, tilannekomiikka ja lempeä huumori, persoonalliset tyypit, juonen kokoaminen palapelinä alkusirpaleista lopputulemaan. Ja tietysti lukijalupaus, että lopussa käy hyvin.
Jylhäsalmet ovat hyvänmielenkirjallisuutta. Jos lukijalle jää hymy huulille ja hyvä mieli, työ on onnistunut. Matkan varrella lukija saa eläytyä tunteiden myllerrykseen, nauttia maisemista ja ilahtua oivalluksista, viihtyä aivan luvan kanssa.
Maalaisromantiikan kirjoittaminen on oikeasti ihanaa. Saa maalailla viehättäviä maisemia, järjestellä hykerryttäviä tilanteita ja yllättäviä juonenkäänteitä, tutustua sympaattisiin hahmoihin. Pientä ennakkoaavistusta kehkeytyvistä parisuhteista pitää kirjoittajalla ja aikanaan lukijallakin olla, mutta juuri sopiva epävarmuus houkuttaa eteenpäin: miten heille käy vai käykö mitenkään?
Yllättävän usein kirjailijalta kysytään, miten paljon kirjat pohjaavat omiin kokemuksiin. Ja ei meinata millään uskoa, että eivät lainkaan, etenkään ihmissuhdesopat. Ei kai rikosromaanien kirjoittajiltakaan odoteta omaa kokemusta monimutkaisista murhista? Sama romantiikan kanssa, ylivilkas mielikuvittelu riittää oikein mainiosti.
Puoliso on itse asiassa todennut, että siitä on romantiikka kaukana, kun rouva kirjoittaa tai muokkaa tekstiä tosissaan. Häiritä voi vain omalla vastuulla.

Kirsi Pehkonen
Kirjailija

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.